Az új év ajándékokkal érkezett

Hihetetlen nehéz volt a január, részben mert nem annyira vagyok téli lány, és ilyenkorra már pont elegem is van a hidegből, a bezártságból, a begubózásból, a hatvan réteg ruhából, a sötétről nem is beszélve. Ilyenkor szoktam befordulni, és olykor nem tudomásul venni az évszakot, a világot, az egészet, és titkon álmodozom arról, hogy majd megint énekelnek a madarak, és bimbóznak a fák - ilyen jellegű kislányos és nem túl praktikus dolgokkal ütöm el az időmet, miközben alkotni sajnos nincs sem kedvem, sem hangulatom. Mélypont van, és egy alkotó már rutinból tudja, hogy majd ennek is vége lesz egyszer... na de egyedül maradtunk a gyerekkel kettesben, így extra feladatok adódtak, mindezt jóval magányosabban, olyan sántán, félkezesen... tudom, tudom, csak pár hét, és egyébként is, egy anyának ez meg sem kottyan, de nekem igen... nem csak anya vagyok, ember is, nő is... szenvedtem...

...és erre mondta ma egy barátnőm, hogy "hát Zitám, ha te így szenvedsz, akkor szenvedhetnél gyakrabban..."  - kedvesen, vidáman, és jószándékúan, mert annyira tetszettek az ebben az időszakban készült ékszereim.

Tudjátok mire jó az alkotás? Meditáció, nagyon intenzív és  nagyon erőteljes meditáció, és persze terápia a nehéz időszakokban. 

Ezek az új medálok megmentettek engem, jött az első, a második, a harmadik, és minden eltelt nappal egyre jobban vártam, hogy miután lefutottam a kötelező köreimet, akkor végre leüljek a dolgozósarkomba.  Mint egy szentélyben, válogattam ki magamnak az aznapi ásványt, hogy utána a legnagyobb kíváncsisággal kezdjem el behálózni a sok meg nem élt érzéssel, élménnyel, amit ezekben a időszakokban nem volt lehetőségem megtapasztalni. Csodálatos kaland volt találkoznom azzal az énemmel, amely rendszerint nagyobb szabadságot él meg, de most keretek közé volt szorítva, és a drótok, fonások, formák és rétegek kialakításában tudta ezt megélni. Szeretem a szabadságot, a szabadságomat, amit nem tudok elengedni, és mindig, minden körülmények között megélem, még a legkötöttebb, legkevésbé szabad időszakaimban is.

Mert a szabadság belül van, akiben létezik, attól ezt nem lehet elvenni.

Íme az én januári szabadságom:

 

 

 

 

 

 

 

 

és végül egy gyűjtemény róluk: