ARTcoaching

Szeretném elmesélni nektek, hogy hogyan jutottam el oda, hogy művészetterápiás csoportokban gondolkodom!
🌸 A terápia itt nem az adekvát szó, de mivel nem találtam megfelelő szakkifejezést, mégis engedjétek meg, hogy ennél maradjak, valójában ez egy öngyógyító folyamat, amiben én facilitátorként és coachként vagyok jelen.
🌸 Na de vissza a kezdetekhez! 2021-ben gondoltam egy merészet, és ismét beiratkoztam egyetemre business coachingot tanulni, több okból is: nagyon sok ismeretem felgyűlt a kezdő női kisvállalkozásokkal kapcsolatosan, marketing, szervezeti kérdések, célok kitűzése, rengeteg tanulás van mögöttem ebben a témában, bónuszként pedig az én célcsoportom is ez, és sokat beszélgetek az ügyfeleimmel, akik sokan mára már barátaim is lettek. Ráadásul azért is, mert ez két percen belül lesz life coaching, szóval azt is megtanultuk!
🌸 Másrészt felismertem, hogy egy női vállalkozás mennyivel érzékenyebb, érzelmesebb, milyen erősen kapcsolódik a magánéletünkhöz, és többnyire teljesen más a dinamikája is. Erőteljesen kapcsolódik személyes életünkhöz, és a privát problémák átsugároznak a vállalkozásba, így a kettőre egységében kell ránézni.
🌸 Továbbá vágytam valami újra, ami azt a képességemet fejlesztette, hogy meglátom az esszenciát, rá tudok tapintani a neuralgikus pontokra, szintetizálom az információkat, és ezek sokszor már magát a problémát is megoldják, feloldják. Tudok jól és értőn kapcsolódni, van tapasztalatom és tudásom ezen a területen, nyitottságom és empátiám, hogy biztonságban érezd magad.
🌸 Mindeközben az egyetemen megismertem két nagyszerű nőt, akik a barátaim lettek, és az Ő javaslatukra okleveles Théta Healer lettem, ami egy csodálatos, fantasztikus módszer, amit a coachingban hihetetlenül jól tudok hasznosítani.
🌸 Hogy hogyan jön ide a MŰVÉSZET?
A művészet átitatja az életemet, ez a lételemem, mint egy oroszlánnak a szavanna, mert ez egy létállapot, életmód, adottság, hogy bármit csinálok, főzök vagy alkotok, azt kreatívan, játékosan, esztétikusan és lehetőleg hatékonyan csinálom.
Tehát összekapcsolódott a coaching a művészettel, és tudtam, hogy ez az én területem, itt tényleg tudok adni magamból, szeretettel, odafigyeléssel, szakértelemmel. Tehát így kezdtem el workshopokban gondolkodni, és most nagyon nagy szeretettel ajánlom fel magam és tudásom, tapasztalatom, és egy jól kidolgozott módszertan mentén megtapasztaljátok ti is ennek a folyamatnak az élményét és transzformatív erejét.
🌸 A közeljövőben pedig arról fogok írni majd nektek, hogy milyen fantasztikus hatással van az alkotás az emberi agyra, el sem hinnétek mire képes! És ezt együtt, csoportban megélni a legnagyobb tapasztalás és örömünnep!
Mindenre van megoldás!
Felvinczy Zita, artcoach
—————————–
A művészetterápia-workshop egy vezetett csoportos alkotási folyamat, amiben közelebb kerülünk önmagunk legjobb verziójához. Mert a legjobb verziója önmagamnak én vagyok…
TUDOD MI TÖRTÉNIK AZ AGYADBAN, AMIKOR ALKOTSZ?
A művészet hihetetlen ütős anyag, ezek történnek az agyadban, miközben elvileg te csak „festesz”, „rajzolsz”, „írsz”, „énekelsz”, ékszert készítesz, varrsz, főzöl, és sorolhatnám!
Na nézzük csak, hogyan és mire hat, és mi történik valójában velünk!
KREATÍV AGYI HÁLÓZATOK AKTIVÁLÁSA – ZZZZZZZZZZZZZZZZ
Az alkotás során az agy olyan területei aktíválódnak, amelyek részt vesznek a kreatív gondolkodásban és az ötletgenerálásban. Ezek a területek magukban foglalják az agy prefrontális kérgét, a belső élményeket feldolgozó területeket és az agyban található érzelmi központokat.
ÖRÖMÉRZÉS, HURRÁ DOPAMIN!
Az alkotás során a dopamin nevű neurotranszmitter felszabadul az agyban. Ez a vegyület összefüggésbe hozható az öröm, a motiváció és az elégedettség érzésével, és hozzájárulhat az alkotói folyamat pozitív élményéhez.
STRESSZCSÖKKENÉS MINDEN CUCC NÉLKÜL!
Az alkotás és művészet tevékenységei csökkenthetik a stressz szintjét és segíthetnek a kikapcsolódásban. Ez a hatás részben azért következik be, mert az agy olyan területei aktiválódnak, amelyek összekapcsolódnak a pihenéssel, a belső nyugalommal és a pozitív érzelmekkel.
PROBLÉMAMEGOLDÁS, KREATÍV GONDOLKODÁS!
Az alkotás és művészet segíthet fejleszteni az agyi kognitív agilitást és rugalmasságot. A kreatív tevékenységek ösztönzik az agy kognitív folyamatainak divergens gondolkodását, amely lehetővé teszi az alternatív perspektívák felfedezését, a problémamegoldó képesség fejlesztését és a kreatív megoldások keresését.
ÖNISMERET
Az alkotás lehetőséget ad az önkifejezésre és az önismeretre. Az agy kreatív folyamatok során részt vesz az érzelmek kifejezésében, az érzések feldolgozásában és az önreflexióban, amelyek mind hozzájárulnak az önkifejezés és az önismeret növekedéséhez.
KAPCSOLATTEREMTÉS
Az alkotás közösségi tevékenységei, például a csoportos művészeti projektek vagy az együttműködésen alapuló művészeti terápia, hozzájárulhatnak a kapcsolatteremtéshez és a szociális kötődés erősítéséhez. Az ilyen tevékenységek ösztönzik az agyban található társas agyi hálózatok aktivitását.
———————————
Visszajelzések:
Krisztina ezt írta:
„Zitához egy munkával, pontosabban az induló vállalkozásommal kapcsolatos kérdéskörrel érkeztem. Mivel kreatív területen dolgozom, a legkézenfekvőbbnek az Ő művészetterápiás foglalkozása tűnt. Finom irányítása mellett sikerült megfogalmaznom azon kérdéseket, melyek az elakadásom okai voltak. A támogató, elfogadó közegnek/csoportnak köszönhetően ez nem egy fájdalmas, sokkal inkább elgondolkodtató folyamat lett, melynek végén megtaláltam a megnyugtató válaszaimat. Ezekkel és két csodás alkotással a kezemben zártam ezt a minden szempontból kreatív, a magam útján elindító napot.”
Zsuzsa pedig erre jött rá:
„Nekem megmutatta ez a csodás munka, hogy épp benne vagyok egy gyászfolyamatban, amiről nem volt igazán tudomáson. Az volt a szép a folyamatban, hogy egyrészt gyönyörűen és tisztán megmutatkozott, hogy mi dolgozik a tudatalattimban, másrészt a többi résztvevő értő és gyengéd visszajelzése segített feloldani a feszültséget és megtalálni azt a pontot, ahonnan tovább lehet lépni. Feltöltő, inspiráló, gyógyító, lélekemelő volt ez az együttlét, és nagyon jó érzés alkotni.”
Eszter így élte meg: 
„Nagyon tetszett a felépítése, hogy először az asztalnál próbáltunk ismerkedni, kialakult egy barátságos légkör és csak ezután jött a személyesebb megnyilvánulás. Tetszett az is,hogy bárki reagálhatott a másik alkotására,mert az ember benne van valamiben, de jó, ha kívülről is kap valami visszajelzést. De az is jó volt, hogy ez nem volt kötelező. Az alkotás alatt egy kicsit az ember elmélyülhetett magában és érdekes dolgok kerültek a felszínre, ill. a rajzlapra. Jó volt a 2. alkotás is, hogy pár óra alatt mi zajlott le bennünk,mi vàltozott. A kártyahúzás kimondottan izgi volt, ki mire asszociált. Köszi még egyszer ezt a napot!
Nóra visszajelzése:

Amivel érkeztem: nyitottság,  kiváncsiság és egy téma.

Ami fogadott: kedvesség, odafigyelés, megértés, egy elvárás-, ítélkezés- és kritikamentes segítő.

Amit tapasztaltam: befeléfordulás, sodrás, belefeledkezés, érzelmi hullámvasút, elengedés.
Majd a könnyed relaxációs gyakorlat utáni görcsmentes, gyermeki felszabadult alkotó játék.
S mindvégig: érzelmi biztonság, támogatás, együttérzés, bátorítás.
Az eredmény: egy nagyszerű közösség, őszinte egymásra és önmagamra csodálkozás, megkönnyebbülés, ellazult, kegyelmi állapot, feloldódás-feloldozás és végtelen hála.”
Scroll to Top