5 téves mítosz a kézzel készült ékszerekről

♥️ 1. Attól, hogy valami kézzel készült, még nem értékes!
Mindenki tud alkotni valamit kézzel, ez egy alaptétel. Minden családban van legalább egy személy, aki „ügyes kezű”, és ez csodálatos. Sokan kezdenek el alkotni, mert épp ráérnek, már készítettek valaha ékszert, „olyat én is tuti tudok csinálni mint az XY”, és sorolhatjuk…
Tehát, mielőtt megvennétek: fogjátok meg az ékszert, és nézzétek meg alaposan. Ha szúr valahol, tedd le. Ha fogónyomokat találsz rajta, ha nem szép simák, csiszoltak a felületek, az illesztések, ha nincsenek szépen eldolgozva a végek, ha el van nagyolva, ha minden olyan esetleges rajta, akkor az nem direkt készült úgy. Az esetlegesség nem szándékos. Bizonyára az alkotás gyönyörű, csak nem eladásra való. Figyelj a részletekre!
Én is voltam kezdő, és elájultam olyan daraboktól, amik akkor még nem voltak épp azon a szinten, hogy eladhatóak legyenek, ismerem az érzést, az eufóriát. Ez egy folyamat, és a folyamatnak van eleje is, egyszerűn csak fel kell ismerni.

♥️ 2. A kézzel készült ékszer nem egyenlő az egyedi, különleges ékszerrel.
Tanulj meg különbséget tenni! Rengeteg kézzel készült, sorozatban gyártott, jó és rossz minőségű ékszert lehet találni vásárokon, kiállításokon, weboldalakon. Iparosok, kézművesek, alkotók és művészek árulják portékájukat.
Az egyediség azokra jellemző, akik többnyire minden termékükből egyet, vagy kis sorozatot készítenek, van művészi küldetésük, és szemmel láthatólag mindent feltettek arra, hogy ezt a felszínre hozzák magukból.

♥️ 3. Nézz a tárgyak mögé!

Nézd meg, hogy ki az alkotó! Ki készíti az ékszert, van-e küldetése, van-e különleges víziója, filozófiája. Milyen a technikai háttere, felkészültsége. Saját stílusban alkot vagy másodpéldányokat készít másokról? Milyen nyelven szólítja meg a rajongóit? Megérint írásaival, hozzád beszél vagy semmi sem értesz belőle? Áramlik az alkotásaival vagy izzadtságszagú az egész, összhangban vannak a munkái a személyiségével, miként bánik a (esetleges) konkurenciával? Bárhol, bármikor felismerhetőek az ékszerei?
Az ékszerek nem önmaguktól, hanem a beléjük fektetett energiától válnak többé, mint egyszerű tárgyak. Ahhoz, hogy a varázslat létrejöjjön, egy varázsló kell elkészítse őket, ismerd fel!

♥️4. A kézzel készült ékszerek ára és értéke.
Gyakran nem a feldolgozott alapanyagok értéke, hanem a beleinvesztált idő, energia, kreativitás és innováció határozza meg egy-egy egyedi ékszer árát. Amikor egy egyedi ékszert látsz, akkor hosszú évek munkáját, gyakorlását, bukását és újrakezdését tartod a kezedben, átdolgozott éjszakákat és rengeteg kísérletezést, próbálkozást, tesztelést, míg végül kialakul az alkotó stílusa, arculata, a csak rá jellemző jegyek, formák, fordulatok. Ezt fizeted meg, nem azt a rövid időt, ha és amennyiben, ami alatt esetleg elkészítette a te darabodat.

♥️5. Az egyediség ünneplése!
Keresd a kitűnőt! Rengeteg kézműves dolgozik főállásban, vásárokra, kiállításokra jár, és próbál fennmaradni ezen a nagyon zajos piacon. Mindenki az egyediségét adja el fő különlegességként, miközben a hasonló technikák nagyon hasonló megoldásokat, fordulatokat, megoldásokat szülnek. Nekem is, nekik is, nincs menekvés.
Ajánlok egy megoldást a valóban különleges alkotók felismeréséhez, bár nem 100%:
ha valakinek megtetszenek a munkái, akkor figyeld meg a hasonló technikát használó többi alkotó munkáját. Érdemes felmenni a közösségi oldalakra, megnézni, hogy ki milyen stílusban alkot ugyanazzal a technikával, mennyi ideje csinálja ugyanazt, van benne egyéni, jellegzetes elem esetleg.
Egy idő után pontosan látni fogod arra az egy bizonyos technikára jellemző általános fordulatokat, olyanokat, amik minden alkotóra igazak, és akkor majd szép lassan kiemelkednek a szemedben azok a MŰVÉSZEK, akik ki tudnak lépni valamilyen irányba a keretekből, valami pluszt, valami igazán különlegeset is hozzátesznek az alkotáshoz. Meglátod az iparosokat, a kínkeservesen kitűnni akarókat, a kisstílű koppintókat, a nagyvonalú másolókat, a könnyed alkotókat, a szárnyalókat, és a művészeket. Technikai bravúr, belső tartalom, technikai felkészültség, folyamatos tanulás és fejlődés, innováció, elkötelezettség, alázat, hit, vízió – ez egyből nem látható, de a folyamatos megfigyelés segíteni fog felismerni az értéket!
Érdemes nem teljesen laikusként belevetned magad a sokszínű, sokoldalú, és sok szinten működő kézműves világba! Keresd a legjobbakat!

Scroll to Top